İFTİRA SUÇU VE CEZASI

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 267.maddesinde;iftira suçu,yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla,işlemediğini bildiği halde,hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi,bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2)-Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde,ceza yarı oranında artırılır.

(3)-Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa,yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4)-Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde;iftira eden,ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.

5)-Mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde,yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına,hükmolunur.

(6)-Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise,beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.İftira suçundan dolayı dava zamanaşımı,mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.Basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı,aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilan olunur. İlan masrafı,hükümlüden tahsil edilir.

Ahmet Mutlu Hukuk Bürosu ® olarak, bu ve buna benzer Ceza Davalarında; Şüpheli/Sanık Müdafiliği ve mağdur-Müşteki Vekilliği tüm aşamalarda hizmet vermektedir.